Alkoss! - diákpályázat
csetelni akarok!!!!

 
 •  
 • Letölthető űrlapok
 •  
 • Rendeletek
 •  
 • Testületi ülések
 •  
 • Üvegzseb

   

   

   
  5/2010. (II.17.) AZ ÖNKORMÁNYZAT 2010. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL
  22/2009. (XII.1.) AZ IDEGENFORGALMI ADÓRÓL
  21/2009. (XII.1.) EGYES ÖNKORMÁNYZATI TULAJDONBAN LÉVŐ GÉPEK, SZOLGÁLTATÁSOK, HELYISÉGEK ÉS TERMŐFÖLD BÉRBEADÁSÁNAK DÍJÁRÓL
  16/2009. (XII.1.) AZ ÁTMENETI GAZDÁLKODÁSRÓL
  13/2006. (VII.12.) A SZOCIÁLIS IGAZGATÁSRÓL ÉS SZOCIÁLIS ELLÁTÁSRÓL SZÓLÓ 1993. ÉVI III. TÖRVÉNY VÉGREHAJTÁSÁRÓL (egységes)

   
  Ingatlan
  Jármű
  Műszaki cikk
  Állás
  Állat

   
  Orvosi Rendelő
  "Kiút a mélyszegénységből" Integrációs felzárkóztató program a sarkadi kistérségben. TÁMOP-5.1.3-09/2-2010-0028 project záró videó
  "Kiút a mélyszegénységből" Integrációs felzárkóztató program a sarkadi kistérségben. TÁMOP-5.1.3-09/2-2010-0028 Fotók
  Vendégházak
  Drótfonó  Tisztelt Honlap Látogató!

  Szeretettel és tisztelettel köszöntöm Önt, Geszt község településének honlapján.

  Geszt község Békés megye észak – keleti sarkában, a Viharsarokban fekszik. Keletről és délről Románia, nyugatról Mezőgyán, északról Zsadány és Biharugra határolja.

  Geszt nevével először az 1213-ban írt váradi regestrumban találkozunk. Határát a Vátyon, Baglyos, Szik, Bogyoszlóháza s Radvány nevű puszták alkották. Az Anjouk idején valószínűleg adománybirtok volt, majd különböző nemesi családok birtokába került. Az alapvetően magyar lakosság idején a reformáció idején a XVI. Században tért át a protestáns hitre. A török hódoltságot túlélve, a Rákóczi – szabadságharcot követően több főúr pereskedett a birtokjogért, míg végül az 1760-as évektől Tisza László birtokába került.

  A grófi címet viselő Tisza – család ezt követően meghatározta a település fejlődését, gazdasági – társadalmi viszonyait és a helyi lakosok életét. 3 közúttal rendelkezve, a történelmi Magyarország közepén elhelyezkedve, igen fontos szerepet töltött be a térségben. Egyházmegyei esperesi székhely volt, s ma már csak nagyon kevesen tudják, hazánk egyetlen olyan települése, mely 3 alkalommal, 2 miniszterelnököt adott az országnak.

  A Trianoni egyezményt követő határmódosításoknak „köszönhetően”, elzárt, zsáktelepülés lett az egykor virágzó és szebb napokat látott faluból. Sajnos a település lakosainak nehéz helyzete, a megélhetési gondok, Nagyvárad és az alig 10 km-re lévő járásbírósági székhely Nagyszalonta térségi központok határon túlra kerülésével, Geszt perifériává válásával egyre inkább fokozódtak. Majd a 2. világháború után – amely pusztításával a települést sem kerülte el – egyre inkább elszigetelődött és a fejlődés minden formájában hátramaradt, mely igen nagy kihatással volt kapcsolatrendszerére, gazdasági fejlődésére. Ezen a rendszerváltást követő immár csaknem másfél évtized sem hozott valós fordulatot, pedig épített, szellemi és természeti kincsekben, örökségekben nem szűkölködünk.

  Mint a település református lelkésze és polgármestere, hivatásom legfőbb feladatának tekintem ezeket az értékeket megőrizni, tovább adni, s lehetőségek szerint az itt élő lakosok sorsának jobbrafordítására hasznosítani.     

  Úgy gondolom, a település egyik kitörési lehetősége hazánk Európai Uniohoz való csatlakozása által közelebb került. Ennek érdekében és előre mozdításában, 2004. szeptember 13.-án a „trianoni vassorompó” óta először ideiglenes határnyitásra került sor Geszt és Cséffa között. A felemelő eseményre az immár hagyománnyá vált 3. Geszti Nyárbúcsúztató keretén belül került sor, s reménység szerint nem utoljára.

  Megtiszteltetés számomra, hogy felkereste honlapunkat. Igyekeztünk a község múltját, jelenét bemutatni, és az eseményeken, látnivalókon túl a mindennapi életünk pillanatait, és a jövőre vonatkozó elképzeléseinket, terveinket is felvillantani. Amennyiben az itt található információk, események és érdekességek felkeltették érdeklődését, szeretettel hívjuk és várjuk, látogasson személyesen is településünkre!

  Tisztelettel:                    Fábián Zsuzsanna  A szavazás szünetel  A portál az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával készült.