Alkoss! - diákpályázat
csetelni akarok!!!!

 
 •  
 • Letölthető űrlapok
 •  
 • Rendeletek
 •  
 • Testületi ülések
 •  
 • Üvegzseb

   

   

   
  5/2010. (II.17.) AZ ÖNKORMÁNYZAT 2010. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL
  22/2009. (XII.1.) AZ IDEGENFORGALMI ADÓRÓL
  21/2009. (XII.1.) EGYES ÖNKORMÁNYZATI TULAJDONBAN LÉVŐ GÉPEK, SZOLGÁLTATÁSOK, HELYISÉGEK ÉS TERMŐFÖLD BÉRBEADÁSÁNAK DÍJÁRÓL
  16/2009. (XII.1.) AZ ÁTMENETI GAZDÁLKODÁSRÓL
  13/2006. (VII.12.) A SZOCIÁLIS IGAZGATÁSRÓL ÉS SZOCIÁLIS ELLÁTÁSRÓL SZÓLÓ 1993. ÉVI III. TÖRVÉNY VÉGREHAJTÁSÁRÓL (egységes)

   
  Ingatlan
  Jármű
  Műszaki cikk
  Állás
  Állat

   
  "Kiút a mélyszegénységből" Integrációs felzárkóztató program a sarkadi kistérségben. TÁMOP-5.1.3-09/2-2010-0028 project záró videó
  "Kiút a mélyszegénységből" Integrációs felzárkóztató program a sarkadi kistérségben. TÁMOP-5.1.3-09/2-2010-0028 Fotók
  Vendégházak
  Drótfonó
  Varroda
  Az egyes kulturális törvények módosítását vitatta meg az Országgyűlés

  Törő Gábor (Fidesz) ismertetése szerint a törvénymódosítás a lakosságszámhoz és a települési önkormányzat típusához igazodva differenciáltan határozza meg, hogy a közművelődési alapszolgáltatások közül mit kell biztosítani. 

  A művészjáradék bevezetéséről rendelkező egyes kulturális és sporttárgyú törvények, valamint egyes kapcsolódó törvények módosítását, illetve a magyar sport, a magyar parasport és a magyar diáksport napjáról szóló ötpárti határozati javaslatot vitatta meg csütörtökön az Országgyűlés.

  Törő Gábor (Fidesz) szerint a törvényjavaslattal nemes célt szolgálnak és kifejezi választóik akaratát, hogy ha a kiemelkedő művészeket még jobban elismeri az állam.

  A művészjáradékkal kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a többszörös díjazás elkerülése érdekében nem kaphatnak járadékot az akadémikusok, a nemzet színésze, a nemzet művésze, a Magyar Állami Operaház mesterművésze és a magyar mozgókép mestere díj birtokosai, hiszen ők már részesülnek más jelentős összegű költségvetési juttatásban.

  Hozzátette: az élethosszig tartó adómentes juttatást legkorábban 2018 márciusától folyósíthatják. Ismertetése szerint a művészjáradékra 780 millió forint van, ebből több mint 600 művész járadéka folyósítható.

  A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) pártoló tagságával kapcsolatos módosításról azt mondta, ennek a tagságnak a köztestület megalakulásakor volt jelentősége, ezért most lezárul a pártoló tagok felvétele. Az MMA közhasznú státuszának megszűnésével pedig adminisztrációs terhektől mentesül a szervezet - mutatott rá.

  Törő Gábor ismertetése szerint a törvénymódosítás a lakosságszámhoz és a települési önkormányzat típusához igazodva differenciáltan határozza meg, hogy a közművelődési alapszolgáltatások közül mit kell biztosítani. 

  A Magyarok Világszövetségét (MVSZ) érintő módosításról azt mondta, a szövetség a második világháború után 1989-ig a kommunista állampárt közvetlen befolyása alatt álló társadalmi szervezet volt. 

  A szervezetnél 1945-89 között keletkezett iratok ezért az állam tulajdonát képezik és azokat a közfeladatot ellátó szervek irattári dokumentumaihoz hasonlóan az illetékes közlevéltárban kell elhelyezni - közölte.

  MSZP: meg kellene szüntetni az MMA-t

  Mesterházy Attila (MSZP) szerint az MMA-t megszüntetni kellene, nem törvénymódosításokat benyújtani az akadémia működését szabályozó törvényhez.

  A művészjáradékról azt mondta, támogathatónak tartják, de úgy látják, sok olyan szakma van az országban, ahol alacsony volt a hivatalos fizetés, így kicsi lett a nyugdíjalap. Példaként a pincéreket említette.

  KDNP: az MMA a jövőben művészjáradékot nyújt a díjazott művészek számára 

  A KDNP vezérszónoka Szászfalvi László a tíz törvényt módosító javaslatból a Magyar Művészeti Akadémiáról szóló változtatásokat emelte ki. A módosítások legfontosabb elemének azt tartotta, hogy az MMA a jövőben a kiemelkedő művészeti teljesítmények és életpályák elismeréseként élethosszig tartó művészjáradékot nyújt a 65 év feletti díjazott művészek számára. 

  Kiemelte azt is, hogy változnak a MMA tagválasztási szabályai, és a jövőben a főtikár mandátuma az elnöki mandátumához igazodik majd. A képviselő a részletesen ismertette a javaslat további elemeit, és jelezte, hogy a pártja támogatja az előterjesztést.

  A Jobbik támogatja a javaslatot

  Szilágyi György, a Jobbik képviselője pártja nevében támogatta a javaslatot. A művészjáradékról szólva köszönetet mondott B. Laborc Flóra Ferenczy Noémi díjas ötvösművésznek, mert ismertetése szerint ő fordult ezzel a kezdeményezéssel 2016-ban a Magyar Művészeti Akadémiához.

  MSZP: szavazatszerző intézkedés a művészjáradék 

  Legény Zsolt, az MSZP képviselője a művészjáradékot egy újabb "szavazatszerző" intézkedésnek tartotta, amelyet a választások közeledtével vezetnek be. Hangsúlyozta: nem vitatják el a művészi érdemeit senkinek, de mégiscsak ez a kormány szüntette meg 2011-ben a korhatár előtti nyugdíjat, köztük a művészeti tevékenységeket folytatók öregségi nyugdíját is.

  Szabó Tünde sportért felelős államtitkár zárszavában azt hangsúlyozta: biztos abban, hogy a módosítások még átláthatóbb szabályozást teremtenek.

  Ötpárti javaslat

  Dúró Dóra, a Jobbik képviselője ismertette azt az ötpárti javaslatot, amelyet a magyar sport, a magyar parasport és a magyar diáksport napjáról nyújtott be közösen a Fidesz, a KDNP, a Jobbik, az LMP és az MSZP egy-egy képviselője. 

  Elmondta: a javaslat szerint a Magyar Athletikai Club által Budapesten 1875-ben megrendezett első szabadtéri sportverseny évfordulóját, május 6-át a Magyar sport napjává, a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Club 1970-ben történt megalakulásának napját, február 22-ét a Magyar parasport napjává, szeptember utolsó péntekét pedig a Magyar diáksport napjává nyilvánítanák.

  Ismertetése szerint Szabó László, a Magyar Paralipiai Bizottság elnöke idén májusban a kulturális bizottság ülésén kezdeményezte, hogy az Országgyűlés hozza létre a magyar parasport napját. Hozzátette: emellett a javaslatban a magyar sport napja is szerepel, mert ez ugyan korábban jogilag már létezett, de egy "kettős derogáció" során kikerült a magyar jogrendszerből. Hozzátette: a Magyar diáksport napja ugyancsak évek óta létező kezdeményezés, a Magyar Diáksportszövetség sikere, amelyet most az Országgyűlés is elismerne.

  Szabó Tünde sportért felelős államtitkár támogatta az ötpárti kezdeményezést, hangsúlyozva, hogy a sportnak közösséget összetartó és teremtő ereje van, és jelentős gazdasági tényező is. 

  Tapolczai Gergely, a Fidesz vezérszónoka azt javasolta, hogy az előterjesztés egészüljön ki a Magyar siketsport napjával, amely az 1912-ben létrehozott Siketek Sportklub alapításának napja, június 2-a lenne.

  MTI


  A szavazás szünetel  A portál az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával készült.